0032 (0)468 317 711 info@escaperoom-leuven.be Blijde inkomststraat 103

De typische thema’s zijn uiteraard die waar je in het ‘echt’ ook moet ontsnappen uit een locatie zoals een gevangenis, verlaten site of ziekenhuis.

Dan zijn er de detective en politie thema’s. Je moet een moord of ontvoering oplossen bijvoorbeeld.

Voor de liefhebbers die het graag spannend hebben, zijn er de meer ‘creepy’ thema’s zoals iets met zombies of gekke dokters.

In Vlaanderen werden de eerste escaperooms geopend in 2014 en 2015 voornamelijk in Gent, Antwerpen en Brussel. In 2016 opende Escape room Leuven haar deuren.

De kamers zijn sterk geƫvolueerd sindsdien. Over het algemeen worden de ruimtes eerder groter dan kleiner en wordt er steeds meer technologie gebruikt en meer aandacht besteed aan de decoratie. De budgetten worden steeds groter maar daardoor ook de rentabiliteit.

Over het algemeen kan men volgende indeling maken:

1ste generatie escaperoom: vooral gericht op de puzzels. Weinig technologie dus veel cijfer -en lettersloten. Als de uitbater de kamer uptodate kan houden, kan dit zeker nog een heel leuke kamer zijn.

2de generatie escape room: een mix tussen tussen de typische sloten en technologie. Achtergrondmuziek met meer oog voor de inrichting.

3de generatie escaperoom: meer technologische snufjes, meer media & sound effecten. Meer oog voor het interieur en de uitwerking van het verhaal.

4de generatie escaperoom: dit is een totaalbeleving zoals er in Vlaanderen nog niet zoveel zijn. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt volgens het thema met verschillende unieke voorwerpen, speciale effecten en geregeld ook met acteurs erbij. De duurtijd is geregeld meer dan 60 minuten en de ruimtes zijn zeer ruim. De prijs zal dan ook iets bovengemiddeld zijn.

Dit is in grote lijnen en de indeling is gemaakt door iemand die de sector al 6 jaar volgt en meer dan 50 kamers heeft gespeeld. Suggesties en opmerkingen altijd welkom.